Dvofazno zdravljenje otrok

Tak način zdravljenja uporabljamo pri rastočih otrocih in mladini, ki imajo bodisi nesorazmerno rast čeljusti zaradi dedne predispozicije, ali prihaja do motenj v razvoju zaradi funkcionalnih motenj in razvad , npr. sesanja prsta ali nepravilosti pri izraščanju zob, ki nato vsiljujejo napačen ugriz.

V prvi fazi zdravljenja  želimo da se čeljusti čimbolj pravilno razvijejo in se tako ustvari prostor za izrast vseh stalnih zob. V ta namen uporabimo enega ali več snemnih aparatov ali kombinacijo snemnega in nesnemnega aparata. Najprimernejši čas za zdravljenje čeljustnih nepravilnosti je od 6 do 12 leta starosti.

V drugi fazi nato, po izrasti vseh stalnih zob, poravnamo še preostale nepravilno stoječe zobe in dokončno uskladimo tudi ugriz. V ta namen uporabimo nesnemni aparat.

Delež otrok, ki potrebujejo tovrstno zdravljenje  danes, zaradi načina življenja, iz leta v leto narašča. Tako zdravljenje je dolgotrajno in naporno za otroka, saj traja več let in je tudi zelo drago. Velikokrat ga ni mogoče pripeljati do zadovoljivega rezultata, bodisi da otroci ne sodelujejo dovolj pri zdravljenju (nošenje snemnega aparata po navodilih), bodisi, da je treba zdravljenje zaradi nezadostne ustne higiene prekiniti, da se preprečijo poškodbe.

Novejše metode, npr. INVISALIGN bistveno skrajšajo čas zdravljenja in tudi možnost poškodb sklenine je manjša.