ortodontija ortodont ortodontija zobozdravstvo zobne proteze ravnanje zob ortodontija murska sobota murska sobota ravnanje z zobnimi protezami

Ortodontija – zobna in čeljustna ortopedija

Zobna in čeljustna ortopedija je veja zobozdravstva, ki se ukvarja s preprečevanjem in zdravljenjem zobnih in čeljustnih nepravilnosti, ki nastanejo v času rasti in razvoja zob, čeljusti in obraza. Cilj je doseči pravilno oblikovano in skladno delujoče zobovje v ubranosti z estetskim videzom obraza.

Več informacij tudi na spletnem portalu:

https://www.ezobozdravnik.si/

Get the Flash Player to see this player.


 

Pogosta vprašanja

 

Zakaj nastanejo ortodontske nepravilnosti

Obstajajo pravzaprav trije poglavitni vzroki:
1) dednost (določene nepravilnosti se prenašajo iz generacije v generacijo)
2) razvojna tendenca pri človeku pomeni manjšo prostornino čeljusti in manjše  število zob v prihodnosti, k temu pa pripomore tudi sodoben način prehranjevanja.
3) vplivi okolja  (karies, poškodbe zob, razvade)

 

Zakaj so pomembni zdravi zobje, ustna sluznica in usklajen razvoj čeljusti

Vsaka bolezen, pa naj gre za bolezen zob, ali ustne votline, pomeni porušenje normalnega ravnovesja, kar se odraža na celotnem organizmu.

Zdravi in uravnani zobje so potrebni za žvečenje in grizenje hrane, za dobro izgovorjavo in nenazadnje za skladen zunanji videz obraza, to pa pripomore k boljšemu oralnemu zdravju in višji kakovosti življenja.


Kdaj obiskati ortodonta

Potrebo po ortodontski obravnavi otroka praviloma ugotovi njegov osebni zobozdravnik na preventivnem zobozdravstvenem pregledu in mu v ta namen izstavi napotnico. V naši ambulanti smo vam vedno na voljo tudi za nasvet, kadar napotnice še niste dobili. Opozoriti pa vas moramo na to, da v tem primeru zdravstvena zavarovanja ne krijejo stroškov pregleda  oz. zdravljenja, če bi bil za to že najprimernejši čas.

 

Starejši od 17. let pa se za ortodontsko zdravljenje odločajo v glavnem takrat, kadar niso zadovoljni z videzom svojih zob in nasmeha , videzom obraza  ali pa imajo težave z funkcijo zobovja ali težave v predelu čeljustnih sklepov. Pogosto pa jim predhodno ortodontsko zdravljenje svetuje njihov zobozdravnik, saj je s pravilno postavitvijo zob mogoče izdelati kasneje boljši estetski protetični nadomestek manjkajočih zob in je njegova trajnostna doba tako lahko mnogo daljša.

 


Kaj je ortodontsko zdravljenje

Ortodontsko zdravljenje v ožjem pomenu besede pomeni uravnavo nepravilno raščenega zobovja in čeljusti z ortodontskimi aparati. Dokler niso zagotovljeni vsi pogoji za začetek zdravljenja, je otrok vključen v tako imenovano opazovalno skupino z namenom spremljanja rasti in razvoja zob, čeljusti in obraza. V tem času se lahko opravijo določeni postopki in predpišejo enostavnejši ukrepi – temu strokovno rečemo interceptivna ortodontija (npr. predčasna odstranitev mlečnega zoba), vaje ter pripomočki, s katerimi preusmerimo rast in razvoj v pravo smer, s tem pa preprečimo nastanek nepravilnosti ali vplivamo na to, da se razvije v manjši meri. S tem zagotovimo skladnejše čeljusti, dovolj prostora v zobnih lokih (ni potrebno puljenje zdravih zob), zmanjšamo nevarnost poškodb sekalcev, če pa je ortodontski aparat vseeno potreben, je zdravljenje z njim krajše in učinkovitejše.

obstoječi mlečni podočnik ovira pravilno postavitev stalnega naslednika

spontana uvrstitev podočnika po odstranitvi mlečnega, ki »noče izpasti«

Pripomočki za različne miofunkcijske vaje in vzpostavitev pravilnega  ustničnega stika


Kdaj ortodontsko zdravljenje ni mogoče

Včasih je ortodontsko zdravljenje že potrebno, a pri določenih stanjih ni izvedljivo:
1) kadar je ustna higiena slaba (pred orto. zdravljenjem morajo biti zobje popravljeni, otrok pa mora znati pravilno čistiti zobe)

 V pomoč otrokom in staršem:

Nezadostno in nepravilno ustno higieno nam prikaže testna tekočina, ki obarva samo zobne obloge
                                                                              

2) Kadar ortodont oceni, da otrok še ni sposoben sodelovati in slediti navodilom, ki so sestavni del terapije

3) Kadar še niso izrasli vsi potrebni zobje, na katere aparat pričvrstimo, ali  pa so ti zobje močno poškodovani zaradi zobne gnilobe


Kdaj se večinoma prične ortodontsko zdravljenje

Najbolj pogosto že v času menjave zob, ko stalni zobje začno nadomeščati mlečne. Če gre za težjo nepravilnost, naj bi se pričelo čimprej, predvsem pri velikih čeljustnih neskladjih in prirojenih razvojnih napakah, v slednjih primerih lahko že v obdobju mlečnega zobovja, če je le mogoče vzpodbuditi otroka k sodelovanju. V  času menjave zob je ortodontska terapija najučinkovitejša, ker v tej dobi otrok pospešeno raste in z določenimi ortodontskimi aparati lahko vplivamo na rast in oblikovanje čeljusti in s tem celotnega obraza.

snemni funkcionalni aparat je najučinkovitejši v dobi pospešene rasti

O najbolj ugodnem času za pričetek  odloči  ortodont glede na vrsto in težo nepravilnosti in razvojno stopnjo zobovja ter zmožnost sodelovanja otroka. Pri slednjem je še kako pomembna pomoč in podpora staršev. Le tako bo zdravljenje tudi učinkovito in bo prineslo trajne rezultate.


Kaj ovira pravilno rast zob in čeljusti

V prvi vrsti so to razvade, ki jih je navadno težko odpraviti (sesanje prsta, dude,…)

Ortodonti štejemo med razvade tudi držo odprtih ust. To pomeni, da drži otrok usta odprta več ali manj cel dan in tako tudi spi. To je lahko posledica pogostih prehladov, ko otrok ne more dihati skozi nos. Kasneje se na tako držo ust navadi, čeprav ovire v nosu nima več. Pri določenih stanjih ali obolenjih, kot je npr. seneni nahod pa je stvar bolj kompleksna in je potrebno sodelovanje tudi specialistov za nos, ušesa in grlo, alergologov, pediatrov.

Dihanje skozi nos je normalno in fiziološko. Zrak se v nosni votlini očisti, navlaži in segreje. Pri pogostih prehladih je tako dihanje moteno.

Pri tako napredujoči  nepravilnosti so možnosti ortodontskega zdravljenja vedno bolj omejene in pri zdravljenju je kmalu potrebno še sodelovanje ostalih stomatoloških specialistov. Ker je za držo zaprtih ust potreben velik napor, gredo navadno zadeve brez zdravljenja le še na slabše, vodijo lahko v skrajnih primerih tudi v predčasno izgubo zob.


Zakaj drža odprtih ust vpliva na nastanek ortodontskih nepravilnosti

Kadar držimo usta zaprta, izpolnjuje jezik vso ustno votlino in se dotika neba. S tem prispeva k določenemu ravnotežju mišic, ki obdajajo ustno votlino in zobne loke. Ko usta odpremo, pade jezik na spodnjo čeljust, zgoraj torej ni pritiska jezika in zgornja čeljust se začne ožiti, lepa oblika zobnega loka se podre in zobje začnejo štrleti naprej, zaradi česar  je pravilno zapiranje ustnic čedalje bolj moteno.V zoženi čeljusti je tudi prostora za izraščajoče zobe vedno manj.

Če uspemo razvado dovolj hitro odpraviti, se lahko nekatere nepravilnosti  popravijo same, brez aparata. 


Katere so ortodontske preiskave in čemu služijo

1) podatki družinske in osebne anamneze
2) opazovanje delovanja zobovja in obraza
3) odtis zobnih lokov in študijski model ter meritve

4) rtg posnetek zobovja-ortopan

 

5)stranski rtg posnetek glave


6) fotografije zob, zobnih lokov in tudi obraza


7) v določenih primerih tudi CT- tomografija z ozkim snopom.

                        

 

Vsi ti postopki služijo postavitvi diagnoze, načrtovanju in spremljanju in napovedi izida zdravljenja. Pred vsakim ortodontskim zdravljenjem se na osnovi splošne informacije o ortodontiji, pacientovih potreb, postavljenega cilja in pogovora med posvetovanjem o tveganjih in koristih zdravljenja sprejme načrt zdravljenja kot dogovor med pacientom (oz. starši pri nepolnoletnem otroku) in ortodontom ter izbere optimalna pot za dosego ciljev , glede na želje, potrebe  in možnosti.


Kakšne aparate uporabljamo ortodonti

Aparati so lahko snemni,  nesnemni (ali bolj popularno fiksni) ter kombinirani. Načeloma se snemni aparati uporabljajo v času intenzivne rasti otroka, pri reševanju neskladja obeh čeljusti, medtem ko t.i. fiksni aparati lepše in učinkoviteje premikajo posamezne zobe v vseh smereh. 


Koliko časa traja ortodontsko zdravljenje 
 

Ob pravilni rabi in nošenju aparata lahko korigiramo nepravilnost v 1,5 do 3 letih, včasih poteka zdravljenje v dveh fazah in z več aparati. Nekatere manjše nepravilnosti je mogoče korigirati v nekaj mesecih.

 

Kontrolni pregledi so načeloma na 4 do 8 tednov, odvisno od tipa aparata. Dosežen položaj zob po končanem zdravljenju vzdržujemo s posebnimi aparati oziroma retenerji.


Zakaj je pomebna med ortodontskim zdravljenjem pravilna in temeljita ustna higiena 

Kjer so na zobeh obloge, pride že po 15 min do kislinskega raztapljanja zobne sklenine - to je do kariesa. Aparat v ustih pomeni še dodatno možnost za zastajanje oblog na zobeh in lahko se vnamejo še obzobna tkiva (dlesen). Danes so na voljo različne ščetke in pripomočki za čiščenje zob, pri nesnemnih aparatih pa so potrebne posebne ščetke za čiščenje zob in delov aparata. Priporočljivo je tudi izplakovanje z fluorovimi raztopinami, po navodilih ortodonta.

Starši naj bi otroku pomagali pri čiščenju zob vsaj do 11. leta.


Ali ortodontsko zdravljenje povzroča bolečine

Prve dni po namestitvi nesnemnega  aparata so možne rahle bolečine in določeno nelagodje, ki po parih dnevih izzveni.


Kakšna so tveganja v zvezi z ortodontski zdravljenjem

Lahko se poveča tveganje za nastanek kariesa in bolezni obzobnih tkiv, kadar se pacient ne drži navodil in pomanjkljivo čisti svoje zobe. Neupoštevanje navodil in neopravičeni izostanki podaljšujejo zdravljenje in večajo tveganja. Nepredvidljivi dejavniki pa so poškodbe ali vnetje že predhodno poškodovanega zobnega živca, kar je pogostejše pri nepopolnem zdravljenju zobnih korenin. Skrajšanje (resorpcija) zobnih korenin lahko nastane pri določenih endokrinih boleznih, pritiskih s strani sosednjih zob, kar običajno nima praktičnih posledic, v izjemnih primerih pa lahko skrajša življensko dobo zoba. Skrajšanje korenine lahko nastopi tudi brez ortodontske obravnave.


Kako je s plačilom ortodontskega zdravljenja

Plačnik pretežnega dela stroškov ortodontskega zdravljenja na napotnico osebam, ki jim je bila ugotovljena potreba po ortodontskem zdravljenju in še niso dopolnili 16. let ter imajo nepravilnost srednje težko do zelo težko ( kar določi ortodont na podlagi posebne meritve, ki se imenuje EFO indeks) , so Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije in prostovoljne zdravstvene zavarovalnice. Kateri so tisti stroški, ki jih zdravstvena zavarovanja ne krijejo, boste izvedeli na informativnem prvem obisku naše ambulante.

Ker je razkorak med potrebami, željami in možnostmi ortodontske službe zelo velik, so čakalne dobe na začetek zdravljenja predolge.

 

Pri starejših od 18. let in osebah s t.i. estetskimi napakami  stroški zdravljenja niso predmet zdravstvenih zavarovanj.


Ali je terapija po snetju ortodontskega aparata končana

Zobje so po končanem ortodontskem zdravljenju nestabilni in imajo tendenco spreminjanja lege. To imenujemo recidiv.

Da bi to preprečili , uporabljamo po končanem ortodontskem zdravljenju določen čas še posebne aparate oziroma retinerje. Pri težjih nepravilnostih, neugodnem rastnem vzorcu ali še prisotnem funkcionalnem neravnotežju mehkih tkiv ter pri odraslih pa je lahko nošenje retinerja tudi zelo dolgotrajno.

Snemni retiner   Pritrjeni žični retiner

 


Vpliv modrostnih zob na poslabšanje neprevilne lege zob

Nekateri pripisujejo krivdo za poslabšanje tesnosti zob v čeljustih izraščanju in pritiskom modrostnih zob, ki izrastejo zadnji. Danes vemo, da lahko vplivajo na poslabšanje, niso pa temu edini vzrok.


Ortodontija pri odraslih 

Posebnosti ortodontije pri odraslih:

1) premiki pri odraslih so rahlo počasnejši (zrelost kosti in veziva)
2) ortodontsko premikanje zob je koristno, kadar je potrebno spremeniti lego zob, da bi lahko npr. izdelali boljši protetični nadomestek ali     pripravili prostor za zobni vsadek.
3) s postavitvijo zob v pravilen položaj lahko podaljšamo njihovo življenjsko dobo, pogosto pa se izboljša tudi stanje obzobnih tkiv (boljše so možnosti za vzdrževanje ustne higiene, bolj enakomerna je obremenitev zob po ortodontskem zdravljenju
4) če so prizadeta obzobna kostna tkiva, je potrebno sodelovanje parodontologa
5) pri odraslih je pogosto potrebno sodelovanje oz. usklajeno zdravljenje ortodonta, oralnega oz. maksilofacialnega kirurga, zobnega protetika  in parodontologa.


Zobe lahko premikamo, dokler so v ustih,če so zdravi in če so zdrava tkiva, ki  zobe obdajajo.